.

Mukava, että poikkesit tänne: Olet nyt Runotalon vanhassa blogissa, jossa on tarinaa vuosilta 2009 - 2017. Voimarunot jatkuvat Runotalon uusilla nettisivuilla ♥ klikkaa tästäRunopolkujen lakaisuterveisin Runotalon Sari

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Varjoisan puolen istutuksia


Talomme varjoisalla puolella on useita ikkunoita, joiden alla minulla on kukkalaatikot. Olen säästeliäs enkä aio ostaa kesäkukkien taimia vaan käytän puutarhani monivuotisia jakotaimia.

Tässä ylimmässä kuvassa etualalla on kirjovuohenputkea, joka on kova leviämään, joten sitä voin huoletta käyttää. Uskon sen näyttävän kauniilta varjossa. Kaikki valkokirjavat lehdet hohtavat varjossa hienosti. Oikealla polun varressa on kesäpikkusydämiä, jotka kukkivat pitkään ja viihtyvät varjossa.                    


Kuunlilja viihtyy varjossa ja varsinkin nämä valkoraitaiset lehdet ovat todella kauniit. Kukilla ei ole niin suurta merkitystä. Luultavasti kuunliljat eivät kuki laatikossa ellen ota kokonaista isoa tainta laatikkoon. Ajattelin käyttää jakotaimia,  jotka palautan syksyllä takaisin maahan.Talvio viihtyy varjossa erinomaisesti. Olen kasvattanut sitä ruukuissa ja se osaa kasvaa kauniisti istutusastian reunoilta alaspäin. Varsista voi kieputtaa pieniä kranssejakin esim. kattausta koristamaan.Maksaruohoja suunnittelen kokeilevani myös. Toki pitää miettiä mikä näyttää kauniilta juuri kukkalaatikon korkeudella. Ikkunoiden alla olevia kukkalaatikoita katselen sisältä huoneista ihan toisesta kulmasta kuin ulkona, jossa laatikot ovat katsekorkeudella ja katson niitä usean metrin päästä.Maahumalaa riittää ja se ryöppyää kauniisti ihan maahan saakka. Tässä on joukossa kylväytyneitä akileijan taimia. Voisin kokeilla niitäkin, sillä viihtyvät varjossakin. Kukinta on lyhyt, mutta siemenkodat ovat kauniita. Varjossa kukinta kestää pidempään, joten ehkä ehtisin nauttia kukista.


Peipistä löysin vain tämän kuvan. Peipille kuuluvat nuo vihreät kirjavat köynnöstävät varret oikeassa alareunassa maksaruohon alla. Varmasti peippi olisi kaunis ikkunan alla köynnöstäessään.


En ole varma viihtyykö mäkimeirami eli oregano varjossa, mutta sitä minulla olisi runsaasti. Pieniä siementaimia syntyi ainakin viimekesänä tiuhaan.


Pihaamme johtavan tien alkupäässä sijaitsevat myrskyssä kaatuneesta koivusta tehdyt kukkatolpat. Kuvasta näkee miten maahumala ryöppyää runsaana ruukusta. Tämä paikka on hyvin tuulinen, joten en enää laita sinne orvokkeja, jotka makasivat tuulessa pitkin pituuttaan. Löysin ohjeen mehitähtipallosta ja toivon, että saan sen onnistumaan. Uskon, että sitä ei tuuli heilauta. 

Tein puutarhasuunnitelmia tänään, että saisin itselleni hyvän mielen ja unohtaisin miten paljon lunta vielä on. Hmm...tämä taitaa toimia.4 kommenttia:

 1. Ihana tuon ensimmäisen kuvan kaarroke. Minäkin jaan perennoita, mutta olen sillä tavalla kiireinen ja kärsimätön, että ostan sitten yrtit ruukkuihin taimina ja myös joka vuosi muutaman uuden värin pelakuuta kukkivina. Joskus jopa unelmaista keijunmekkoa valmiissa kukassa. Tuoksuherneet, krassit ja ruusupavut istutan kesäkuun alussa suoraan ulos.

  Kuunliljat ovat helppoja, kauniita ja pidän niistä juuri puolivarjonkin takia. Rajastan puolivarjon tilaa.

  Jos kohtaat joskus hyvin kaunislehtisen kuunliljan, joka todella poikkeaa muista, se saattaa olla 'hosta halcyon.'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän itsekin juuri tuosta kaartuvasta kohdasta erityisen paljon varsinkin silloin kun hiekkapolku on juuri luudittu tai haravoitu siistiksi. Se on ensimmäinen puutarhaani tekemäni polku ja näyttää kuvassa paljon leveämmältä kuin on todellisuudessa. Sama juttu minullakin saattaa käydä, että olen sittenkin ostoksilla :) Ainahan jotain tulee hankittua kun ei voi vastustaa ja yrtit ruukuissa ovat niiiiin nautittavia - on ihanaa napsia maustetta salaatteihin. Ruusupapu? Laitatkohan sitä kukintojen vuoksi, se on minulle jäänyt vieraaksi.

   Kuunliljat ovat mahtavia - aina kauniita kunhan vaan ilmestyvät esiin. Puolivarjossa on rauhaa ja hiljaisuutta. Meillä ei ole paljonkaan aurinkoista tilaa kun on metsä ympärillä - ja hyttyset ;)

   Kuunliljoja taitaa olla todella useita lajikkeita - pitäisiköhän hurahtaa niihin?

   Poista
 2. Ihana suunnitelma ja kuunlilja on todella kaunis viherkasvi. Teillä on ihana fengshui pihassanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saan oikeasti toteutettua. Välillä ovat suunnitelmat hyvät, mutta sitten kaikki tapahtuu aivan liian nopeasti. Pitäisi saada moninkertaistettua kevät ja kesä - sellainen hidastettu sopisi minulle :) Fengshuita tulossa kesällä kun etsin paikat kaikille kummallisille tavaroille joita olen jemmannut vanhaan aittaan - esim. puinen keinuhevonen, sellainen pieni koriste, ei mikään vanha antiikkinen - siitä voisi tulla sellainen <3 ( tein fengshui roinan raivausta sisällä ja osa tavaroista on menossa puutarhaan....voi hyvänen aika :))

   Poista