.

Mukava, että poikkesit tänne: Olet nyt Runotalon vanhassa blogissa, jossa on tarinaa vuosilta 2009 - 2017. Voimarunot jatkuvat Runotalon uusilla nettisivuilla ♥ klikkaa tästäRunopolkujen lakaisuterveisin Runotalon Sari

keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Hyvänolon vinkki nro 2 - Vedenjuonti


Parhaat vesimuistoni kuljettavat minut lapsuuteen. Kuvassa oleva vanha kaivo oli silloin vielä voimissaan äitini kotimökin pihassa. Kaivosta nostettiin vesi emaloituun siniseen sankoon. Sanko oli tuvan nurkassa, sen sisäpuoli oli kuvioiltaan harmaamusta pilkkuinen ja siitä sai ottaa vettä isolla metallisella napolla (kuupalla). Tunnen vieläkin kylmän veden puhtauden ja raikkauden huulillani. Muisto on vahva. Join suoraan naposta, jota aikuisten täytyi kannatella, sillä olin vielä niin pieni, etten itse olisi puuhassa onnistunut.

Olen ollut huono juomaan vettä, sillä nykyään se ei mielestäni maistu tarpeeksi hyvältä. Kotimme lähellä on luonnonlähde, mutta sitä ei tule hyödynnettyä kovin usein. Uutta vettä olisi haettava useasti lisää. Nykyihminen taitaa olla liian laiska sellaiseen. Ainakin minä olen. Olen kyllä yrittänyt.

Kesällä helteiden aikaan päätin opetella juomaan tarpeeksi vettä. Tein silloin vesitestin Eden Springsin sivuilla. Tein sen tänään uudelleen: Minun kuuluisi juoda 2,2 litraa eli n. 9 lasillista joka päivä. Kesällä minulla oli tukkimiehen kirjanpito vesilasin vieressä ja pidin huolen, että päivän aikana tuli tarvittava määrä viivoja. Eden Springsin sivuilla on testin vieressä hauska ja erittäin kuvaava piirros henkilöstä, joka tekee toimistotöitä. Hänen vedenjuontiaan voi säädellä ja katsoa mitä tapahtuu. Voitte arvata miten nuutunut ja sekava työntekijä on, jos ei saa tarpeeksi vettä. Töissä minulla on aina vesipullo pöydälläni, mutta en siltikään muista juoda tarpeeksi työpäivän aikana. Päättelen sen siitä, että pullossa on vielä päivän päättyessä usein vettä jäljellä ja toisekseen olen jatkuvasti sekava sähköpostien ja monien muistettavien tehtävien ansiosta.

Viikko sitten keksin hyvän vedenjuonnin vauhdittajan.  Inkivääri on erittäin puhdistava ominaisuuksiltaan. Yleensä siitä suositellaan tekemään teetä tai lisäämään ruokiin, mutta itse olen laittanut sitä pari pikkupalaa vesikannuun jääkaappiin. Olen pitänyt tällä tavalla veden mausta enemmän. Jostain luin, että inkivääri puhdistaa vettä. Lisäksi inkiväärillä on monia hyviä vaikutuksia kuten flunssan ehkäisy ja nivelkipujen helpotus. Etsin tietoa inkivääristä ja löysin mielenkiintoisen Shamaanin käsikirjan, jossa oli ohjeita yrttien uuttamiseen. Siellä mainitaan myos inkivääri. Käytän tuoretta luomu inkivääriä. Tilaan sen Luomulaatikosta, joka toimittaa luomutuotteita täällä Tampereen lähialueella.

Shamaani  käsikirjasta löysin myös tämän kauniin tekstin vedestä. Kirjoittaja on Jaakko Halmetoja.

”Vesi on väritön neste, joka auttaa meitä näkemään sateenkaaren värit. Sillä ei ole muotoa, mutta se antaa kaikelle muodon. Se on miljardeja vuosia vanhaa, mutta uudistuu jatkuvasti. Se on elämän ja historian kehän alku ja loppu. Jokainen vesipisara on oma mikrokosmoksensa ja kuljettaa mukanaan tietoa muinaisista ajoista ja maailmoista, joita emme vielä kykene ymmärtämään. Se esiintyy nesteenä, kiinteänä aineena ja vesihöyrynä. Sitä on kaikkialla ja kaikessa. Se on avain ihmisen terveyteen ja ihmisellä on avain veden terveyteen.”

Vedellä on iso vaikutus jaksamiseeni ja mielialaani. Kun ajattelen, että suurin osa ihmisestä on vettä niin tämä on helppo uskoa. Pyrin yleensä lisäämään veden juomiseen kiitollisuuden tunteen. Haluan olla kiitollinen siitä, että minulla on puhdasta vettä juodakseni.

Tässä vielä yksi mielenkiintoinen vesilinkki vedestä ja lähteistä kiinnostuneille: Löydä lähde.

2 kommenttia:

 1. Pysähdyin tuijottamaan kaivoa. Metsä, vihreys, entisajan tunnelma, maan alla seisova vesi ja metsän tuoksu. Voi mikä tyyneys onkaan vangittuna tuohon kuvaan. Lepäsin hetken. Kiitos siitä. :>

  Vesi on todellinen ihmeaine. Ilman sitä ei elä yksikään olento maan päällä. Uskomatonta, mutta totta. Olemme täysin riippuvaisia vedestä, itse kukin tasapuolisesti. Maailman surullisin ja suurin epäkohta onkin puhtaan veden epätasainen jakautuminen. On karmeaa kuvitella missä määrissä me tuhlaamme täällä vettä, pesemme vessat juomavedellä(!) ja kehitysmaissa ihmishenkiä menee päivittäin puhtaan veden puutteen takia. :(

  Olin viime vuonna eräässä kestävää kehitystä käsittelevässä seminaarissa Ranskassa. Siellä minulle valkeni ihan uudessa mittakaavassa veden epätasainen jakautuminen maailman ihmisille. Vertailussa olivat Afrikka, Amerikka ja Eurooppa. Afrikkalaisella oli käytössään keskimäärin 10 litraa vettä/pv, eurooppalaisella 150 litraa ja amerikkalaisilla 350 litraa/henk/pv. :O Suomalainen kuluttaa n.155 litraa/vrk.

  WHO:n suositusten mukaan jokaisen ihmisen pitäisi saada käyttöönsä noin 50 litraa vettä päivittäin. Meillä päin vessanpönttö saattaa liruttaa 100 litraa/pv ihan kahden hengen taloudessa. :(

  Oho, nytpä venähti. Täytyy kuitenkin vielä sanoa vedestä, että me teimme koulussa kehonkoostumusmittaukset ja omat tulokseni olivat hämmentävät: minussa oli 70.1 % vettä, vaikka suositus on n.50-60 % :D Eipä ihme, kun ei ikinä janota.

  Kiitos tästä, sait ajattelemaan taas globaaleja ajatuksia ja haikailemaan paluusta kehitysprojektien pariin. :>

  VastaaPoista
 2. Maria, ole hyvä, hienoa, että löysit kuvasta tuon hetken.

  Minulla on tunne, että vedestä tulee vielä todellinen pula laajemmin. Siis juomakelpoisesta vedestä. Pidämme puhdasta vettä liian itsestäänselvänä. Mielenkiintoisia vertailuja kerrot, laittaa miettimään.

  Kehonkoostumusmittaukseen olisikin kiva päästä. Luulisi, että on hyvä kun kehossa on paljon vettä. Näin äkkiseltään ajattelisin niin.

  On hienoa, että ajattelet globaalisti. Meidän kaikkien pitäisi tai olisi pitänyt jo kauan sitten. Ei ole helppoa tietenkään, kun aina lopulta kysymys on rahasta...vai onko sittenkään...No, nyt harhailen jo vaikka minne. Kiitos sinulle ajatuksista :)

  VastaaPoista