.

Mukava, että poikkesit tänne: Olet nyt Runotalon vanhassa blogissa, jossa on tarinaa vuosilta 2009 - 2017. Voimarunot jatkuvat Runotalon uusilla nettisivuilla ♥ klikkaa tästäRunopolkujen lakaisuterveisin Runotalon Sari

lauantai 12. helmikuuta 2011

Gambian värikkäästi pukeutuvat naisetGambian tärkein elinkeino on matkailu. Meren rannalla lähellä ravintolaa kulki tämä nainen pienen poikansa kanssa myyden maapähkinöitä. Maapähkinät ovat myös tärkeä elinkeino. Ihailen naisten tapaa pukeutua iloisen värikkäästi sekä heidän ryhdikästä olemustaan.

Sain kokeilla raskasta tarjotinta pääni päälle, mutta en uskaltanut kokeilla tasapainotella sitä ilman käsien tukea saati sitten ottaa askeltakaan. Täällä Gambiassa kaikki tuntuivat kantavan raskaat taakat mieluiten päänsä päällä. Ehkä naisten ryhdikkyys syntyy siitä kun kantaa tarjotinta pään päällä?


Naiset myyvät kojuissaan markkinoilla batiikkivärjättyjä kankaita ja niistä ommeltuja kietaisuhameita. Paljon on myynnissä myös puu-, simpukka- ja helmikoruja. Tinkaaminen kuuluu asiaan ja näillä markkinoilla pääkaupungissa Banjulissa on turistihinnat, joten puolet saa ottaa hinnasta pois. 100 dalasia on noin 2,5 euroa. Hameen voi saada edullisimmillaan n. 200 -300 dalasilla, jos ostaa paikallisten markkinoilta.

Gambiassa englanti on maan virallinen kieli, joten sillä pärjää oikein hyvin. Keskenään ihmiset puhuvat heimokielien ja englannin sekoitusta.

Naiset hoitavat enimmäkseen kotia ja lapsia. Toki heitä näkee myös töissä. Miehellä voi olla enimmillään 4 vaimoa, mutta oppaan kuuleman mukaan se on jo lähes itsemurha, joten useimmat tyytyvät vähempään. Mitä enemmän vaimoja sitä enemmän elätettäviä lapsia. Keskiverto kuukausipalkka on n. 50 €, joten köyhimmät elävät kädestä suuhun. Kaupungeissa näkyi aika paljon uusia autoja, joten rikkaitakin on.


4 kommenttia:

 1. Niin luontevasti ja kauniisti kantaa lastaan ja koriaan tämä turkoosiin pukeutunut nainen.
  Minäkin ihailen heidän värikkäitä asujaan ja myös Intiassa on niin kauniita kirkasvärisiä asuja.
  Neljässä vaimossa taitaa ollakin aikas paljon + lapset päälle. Huh huh...jos kuvitellaan meidän kulttuuriin sellainen yhdistelmä, niin voi mies parat. Taitavat olla onnellisia kun on vain yksi. Näin leikkimielisesti sanottuna.

  VastaaPoista
 2. Laventeli, tuo luontevuus on varmasti sopiva sana kuvaamaan heidän olemustaan. Siellä erottivat suomalaisen kävelytyylin perusteella, ja ollaanhan me kyllä hyvin erilaisia monella tapaa. Minä luulen myös, että suomalaismiehille riittää hyvinkin yksi vaimo :)

  VastaaPoista
 3. Waude! Rakastan turkoosia, joten turkoosi äiti herättää tunteita...miten kaunis.

  Sinulla on täytynyt olla todella kiinnostava matkakohde ja sait paljon uusia elämyksiä. Minulla on aina Afrikka sisälläni, mutta en ole vielä sinne uskaltautunut...Kummityttö tosin on Ghanasta, joten eihän sitä tiedä.

  Jännittävä lukea tästä matkastasi. Kaunista!

  VastaaPoista
 4. Leena, turkoosi äiti taitaa olla matkani kaunein kuva. Sain niin paljon elämyksiä, että sulattelen niitä pitkään. Suosittelen matkustamaan Afrikkaan. Ainoita huonoja puolia on pitkä lento(n.9h) ja malarianestolääkitys, joka on kallis ja saattaa aiheutta oireita(minulla ei muuta kuin ehkä ihottumaa hieman).

  Olisi varmasti hieno elämys, jos tapaisit kummityttösi.

  VastaaPoista