.

Mukava, että poikkesit tänne: Olet nyt Runotalon vanhassa blogissa, jossa on tarinaa vuosilta 2009 - 2017. Voimarunot jatkuvat Runotalon uusilla nettisivuilla ♥ klikkaa tästäRunopolkujen lakaisuterveisin Runotalon Sari

torstai 13. elokuuta 2015

YRTIT: Minttu
MINTTU


 1. MINTUN KASVATUSTA
 2. MITEN KÄYTÄN MINTTUA
 3. RESEPTIT & INSPIRAATIOT
Aamun vaaleansinisessä hämärässä
saavun oman satumetsäni laitamille
valmis polku odottaa minua
tiedän minne se minut vieMINTUN KASVATUSTA


Minttua kasvaa yrttiympyrässä, jonka perustin muutama vuosi sitten. Tiesin, että minttu on kova leviämään, mutta silti istutin mintun yrttipenkkiin sellaisenaan. Nyt minttua on jo sitruunamelissan joukossa ja hiekkakäytävällä. 

Syksyn puuhalistalla on mintun siirto. Ehkä poistan isosta muovivadista pohjan, istutan mintun siihen ja upotan astian maahan. Minttu pitää auringosta ja yrttitarha talon eteläpäädyssä on nykyään puolivarjoinen. Metsä varjostaa puutarhaa vuosi vuodelta enemmän. 

Harkitsen mintun siirtoa aurinkoon etupihan rinteeseen polun varteen. Tuoksuisiko minttu mukavasti ohi kulkiessa? Meillä ohitse kulkee myös Pimu karvoineen, joten se on pieni ongelma. Onneksi karvat olisivat vain toisella puolella minttupuskaa.

Minulla on useita erilaisia minttuja sekaisin enkä enää tunnista niitä, mutta piparmintun tunnistan. Mausta tulee mieleen hammastahna. Haluaisitko nauttia hammastahnateetä? Sitä yrittää välttää viimeiseen asti. 

Ihana siivilöityvä valo
kajastaa metsän reunassa
heijastuen puiden lehtiin
olen onnellinen tänä aamunaMITEN KÄYTÄN MINTTUA


Minttu on hyvä ruoansulatukselle ja sopii verenpainetta kohottavana minun matalalle verenpaineelleni. Minttutee on suosikkini, mutta olisi hyvä muistaa pitää välillä taukoja.

On ihanaa kesäaamuisin noutaa minttua suoraan puutarhasta. Napsaisen varren poikki parin lehdykän matkalta. Yksi oksa riittää teemukilliseen. Annan veden hieman jäähtyä ennen kuin kaadan sen mukiin hautumaan. Vartin kuluttua on tee valmis, ongin vain lusikalla mintut ja heitän kompostiämpäriin. Lisään luomuhunajaa mausteeksi.

Yrtit olisi hyvä kerätä alkukesällä ja aamupäivällä kuivalla säällä, silloin ne ovat parhaimmillaan. Olen usein myöhässä keräyspuuhissa, keräsin minttua vasta tällä viikolla ensimmäisen kerran. Oli hauskaa huuhdella mintut juoksevalla vedellä, niin hyvä tuoksu niistä tuli. Laitoin mintut keittiöön pyyhkeen päälle kuivumaan. Ne olivat kauniin vihreitä kun valo tuli ikkunasta niiden takaa. 

Iltapäivällä istuin ulkona auringossa ja riivin lehdet kuivatussiivilääni. Kuivatukseen käytän myös harvaa koria. Yrttien keräily ja kuivatus on hyvää läsnäolon harjoitusta, rentouttavaa puuhaa.

Yrttitarhan sivulla on hyviä ohjeita keruusta ja käsittelystä. Minun minttuni pääsevät paperipussiin tai lasipurkkiin pimeään keittiönkaappiin. Siellä on jo muutamamia yrttipurkkeja valmiina talvea varten. 

Kietoo kauneimman
harsonsa mitä löytää
pukeutuu siihen

Taittaa lehtensä 
kauniisti viistosti noin
vihertää itsensä
kirkkaimmilleenRESEPTIT & MUUT INSPIRAATIOT

Tuoreesta mintusta teen teetä ja lehtiä on mukava laittaa koristeeksi jäätelöannoksiin ja leivonnaisiin. Salaatissa kurkun ja fetajuuston kanssa minttu on hyvää. Kuivatusta mintusta tulee tehtyä pelkästään teetä talviaikaan.


Tahtoisin valmistaa enemmän ruokia, joissa on minttua. Ulla Lehtosen kirjassa Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja on kiinnostavia reseptejä

 • Israelilainen kurkkusalaatti
 • minttukakku
 • ihana vanhanaikainen omenakakku

Maku.fi sivuilla on yksinkertainen


Henriette's Herbal Homepage jakaa kivojaKotitekoisessa kosmetiikassa mintulla on monta käyttöä

 • minttusokerikuorinta
 • kasvovesi 
 • hengityksen raikastaminen
 • jalkavoide
 • huulivoide

Olen innokas kotikosmetiikan kokeilija, mutta toistaiseksi en ole valmistanut mintusta kosmetiikkaa. Kasvovesi olisi yksinkertainen. Tekisin yrttiteetä ja säilyttäisin jääkaapissa. Minun kuivalle iholleni ei taida sopia, mutta rasvaiselle, sekaiholle ja aknelle varmasti hyvä. AIKAISEMPIA YRTTIJUTTUJANIEi kommentteja:

Lähetä kommentti