.

Mukava, että poikkesit tänne: Olet nyt Runotalon vanhassa blogissa, jossa on tarinaa vuosilta 2009 - 2017. Voimarunot jatkuvat Runotalon uusilla nettisivuilla ♥ klikkaa tästäRunopolkujen lakaisuterveisin Runotalon Sari

torstai 20. elokuuta 2015

Miten saat enemmän aikaan

 MITEN SAAT ENEMMÄN AIKAANMieti ensin mitä sinulle tarkoittaa, että saat enemmän aikaan? Mitkä ovat tavoitteesi ja unelmasi? Mihin olet matkalla? Mikä on sinun sydämesi polku, jota tahdot kulkea ja mihin tahdot sen johtavan? Tavoitteesta syntyvät pienet askeleet, jotka kulkevat kohti päämäärääsi. Miten saat otettua niitä askelia joka päivä?

Miksi päivän lopussa saattaa tuntua, etten ole saanut mitään tehdyksi. Olenko tehnyt oikeita asioita, niitä jotka vievät minua haluamaani suuntaan. On keskityttävä asioihin, jotka vievät minua kulloinkin parhaiten eteenpäin. Tavoitteesi pitää olla järkevä ja kohtuullinen. Liian iso tavoite saa sinut luovuttamaan alkumetreillä ja liian pieni ei haasta sinua tarpeeksi. Jos tavoitteesi on iso, pilko se pienempiin palasiin. Isot projektit kuten vanhan hirsitalon purkaminen ja pystyttäminen voivat tuntua ylivoimaiselta sellaisenaan. Kun pilkot projektisi pieniksi tehtäviksi, on paljon hauskempaa ja saat tuntea tyytyväisyyttä valmiiksi tehdystä asiasta. Tämä tyytyväisyys luo onnellisuutta, joka antaa sinulle voimaa uusiin ja parempiin suorituksiin. 


En lannista itseäni liian isoilla tavoitteilla vaan palkitsen pienistä onnistumisista ja saavutuksista. Iloinen mieli saa paljon aikaan ja tekemisen ilo säilyy. 


Muista tavoitteita miettiessä omat arvosi. Mikä on sinulle oikeasti tärkeää elämässäsi? Tarkista, että tavoitteesi ovat linjassa arvojesi kanssa. Tahdotko tehdä etätyötä kotona? Se voi tarkoittaa, että olet paljon yksin. Hiljaisuus ja työrauha ovat arvoja, jotka toteutuvat tehdessäsi etätyötä kotona. Olisi harmillista huomata jälkikäteen, että tavoitteesi ei ollut arvojesi mukainen. Kun tavoite on selkeä, on aika keskittyä sen toteuttamiseen. Pyri tekemään yksi asia kerrallaan ja rajaa kaikki muu ulkopuolelle. Sovita tekeminen siten, että se sopii sinun elämääsi ja aikatauluihisi. 
Voin löytää keinot ja tavat toteuttaa asioita. Toki on asioita ja tilanteita, jotka voivat rajoittaa, mutta silloin sovitan tavoitteeni aikataulun ja muut vaatimukset elämäntilanteeni mukaan. Ehkä voin nipistää itselleni vartin silloin tällöin, jolloin teen jotain mikä edistää tavoitettani. Pienilläkin askelilla voin edetä. Se on parempi kuin ei lainkaan. Suljen mahdollisuuksien mukaan pois kaikki häiriötekijät. 

Sähköposti on yksi pahimmista häiriötekijöistä, jos työskentelet tietokoneella. Yritä muistaa sulkea sähköposti työskentelyn ajaksi. Riittää kun tarkistat viestit kahdesti päivässä ellet ole päivystämässä tulipalojen tai sairaustapausten varalta. Maailma pyörii eteenpäin, vaikka et vastaisi viestiin sillä sekunnilla kun se kilahtaa postilaatikkoosi. Häiriötekijä joka keskeyttää keskittyneen työskentelyni vie aivoni tehottomaan harhailutilaan 10 minuutiksi. Kestää aikansa, että pääsen takaisin tehokkaaseen keskittyneeseen työskentelyyn. Siksi on tehokkaampaa, että teen asioita rauhassa ja mieluiten yhden asian kerrallaan. 

Keskity asioihin joilla on merkitystä tavoitteesi kannalta. Myönnä, että liian helposti eksyt aivan vääriin puuhiin. Ehkä seikkailet netissä ja hups - puoli tuntia tehokasta tavoitteen toteutusaikaa katosi juuri jonnekin. Ajastin auttaa sinua keskittymään. Kokeile tehdä keskittyneesti 20 minuuttia kerrallaan ja pidä 5 minuutin tauko. Suunnittele etukäteen paljonko erilaiset asiat vievät sinulta aikaa.


Taloustyöt saattavat tuntua vievän paljon aikaa, mutta todellisuudessa tyhjennät astianpesukoneen alle kolmessa minuutissa helposti. Sinun ei tarvitse edes hätiköidä. Yhdistele asioita sopivalla tavalla. Jotkin asiat voivat olla päällekkäisiä tekemisiä, jos niissä jää luppoaikaa kuten kassalla jonottamisessa tai ruoan hauduttamisessa. Yhdistä asia jota et saa tehdyksi, jonkin sellaisen asian yhteyteen, jonka olet jo aiemmin oppinut toistuvaksi tavaksi. Muistathan, että et hypähtele asiasta toiseen vaan keskityt.


Mieti mitkä ajankohdat ja työskentelytavat sopivat sinulle. Milloin olet tehokkaimmillasi? Millaisia asioita saat helposti tehdyksi? Löydät johtolankoja siitä mikä voisi toimia sinulla. On turha pakottaa itsensä tekemään asioita tehottomana, jos ei ole ihan pakko. Tarvitsen myös vapaa-aikaa. On tehokkuutta pitää itsestäni ja ihmissuhteistani huolta. Terveys ja hyvä olo heijastuvat kykyyni toteuttaa asioita. Annan itselleni vapaata sopivassa suhteessa. Silloin saan enemmän aikaan ja luovuuteni kukoistaa. 

Aseta kuukaudelle 3 tavoitetta ja seuraavaksi jokaiselle viikolle 3 tavoitetta. Mieti jokaisen päivän aluksi minkä tekeminen vie sinua tänään eniten eteenpäin kohti tavoitettasi. Valitse 3 tavoitetta päivääsi ja toteuta niistä ainakin kaksi. Jos sinulla on paljon asioita tehtävälistalla, jaa ne ryhmiin aiheiden tai sen mukaan miten usein ne toistuvat. Tämä auttaa selkeyttämään ja löytämään helpommin ne kolme tärkeintä asiaa.
Keskityn ja teen niitä asioita, joilla on minulle merkitystä. Etenen kohti tavoitettani ja saan enemmän aikaan. 


Sain paljon inspiraatiota tähän kirjoitukseeni kun katsoin Creativelive.com sivustolta kurssin How to get more done with Tara Swiger. Sivustolla on paljon kursseja. Myös Fly Lady innostaa minua ja tehostaa päiviäni.2 kommenttia:

 1. Olipa hyvä teksti ja hyviä vinkkejä. Ja todella ajankohtainen minulle. Minä olen nyt tietoisesti opetellut parempia työskentelytapoja ja rajoitan omia someselailuja, en lue meilejä koko ajan, teen listoja tekemisistäni ja minä toteutan 30 minuuttia tehokasta työskentelyä + 5 minuuttia taukoa - mallia. Ja olen saanut nyt paljon aikaiseksi ihan lyhyen ajan sisällä kun teen tehokkaasti sen, mitä teen enkä haahuile pitkin nettiä koko ajan.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että poikkesit lukemassa ja että löytyi vinkkejä. Sama juttu, mitä tuossa lopussa toteat, että lyhyt aika tehokkaasti ja syntyy tulosta. 5 minuutin tauko on hyvä siksikin, että istuminen on epäterveellistä. Yritän olla puhelimessa puhuessa liikkeellä, etten istuisi minnekään puhumaan. Mukavaa viikonloppua sinulle myös :)

   Poista