.

Mukava, että poikkesit tänne: Olet nyt Runotalon vanhassa blogissa, jossa on tarinaa vuosilta 2009 - 2017. Voimarunot jatkuvat Runotalon uusilla nettisivuilla ♥ klikkaa tästäRunopolkujen lakaisuterveisin Runotalon Sari

tiistai 12. toukokuuta 2015

TRE harjoitukset: Poista stressiä ja pura traumoja


RunoTalon voimapuutarha - voimakortit, voimarunot, etäkurssit: Voimarunot & voimakortit vko 8: Minussa on kaikkiTRE - harjoitusmenetelmän avulla voit helposti auttaa itse itseäsi. Kyse on luontaisesta tavasta purkaa stressiä kehosta lihasten tärinän kautta. Tämä ilmiö on tuttu eläimillä: Pimu-koirani takajalat tärisevät kun se pelkää ukkosen jyrinää. Kyseessä on luontainen stressin purkaminen. 

TRE - harjoituksilla aktivoidaan sekä rentoutetaan stressin ja traumojen aiheuttamia lihasjännityksiä. Lopulta keho alkaa toimia itsekseen purkaen stressiä ja traumoja kehosta vapinan ja tärinän kautta. Tämä on luonnollinen palautumismekanismi. On mahdollista, että mieleen nousee vanhoja negatiivisia kokemuksia. Aina ei tunnekokemuksia tai ajatuksia välttämättä synny. Kokeilin harjoituksia ja lopussa kyyneleet valuivat, mutta en tiedostanut syytä. Harjoituksen jälkeen olo tuntui hyvältä ja seesteiseltä. Kannattaa kokeilla itse. Harjoituksen voi tehdä päivittäin.
TÄSSÄ HARJOITUKSET


 1. Seiso hartianlevyisessä haara-asennossa ja rullaa jalkapohjia sivulta toiselle sivusuunnassa 5 kertaa
 2. Seiso yhdellä jalalla ja nouse varpaille - ylös alas - 15 kertaa / toista sama toisella jalalla
 3. Seiso yhdellä jalalla ja taivuta jalkaa polvesta joustaen samalla alaspäin - venytys tuntuu pohkeen ja nilkan takaosassa - 15 kertaa / toista sama toisella jalalla (voit ottaa kädellä tukea seinästä)
 4. Seiso leveässä haara-asennossa. Taivuta pää alas lattiaa kohti. Kurota molemmin käsin nilkkaa kohti ja hengitä syvään kolme kertaa, toista sama toiselle puolelle ja lopuksi kurota käsillä jalkojen välistä taaksepäin / 3 hengitystä
 5. Laita molemmat kädet nyrkissä taakse alaselän kohdalle, taivuta vartaloa taaksepäin kaarelle ja käännä samalla päätä ja olkapäätä oikealle. Lantio työntyy vastaavasti eteenpäin toisella puolella kehoa. Toista sama toiseen suuntaan. Toista muutamia kertoja.
 6. Nojaa seinään ja laskeudu alaspäin kuin istuisit tuolilla ja seinä olisi selkänojasi. Pysy asennossa 4-5 minuuttia. Voit nousta tarvittaessa hieman ylöspäin, ettei rasitus ole liian kova. Jos jalat alkavat täristä, se on ok. 
 7. Asetu selällesi makuulle matolle tai muulle sopivalle alustalle. Koukista polvet, pidä jalkaterät lähekkäin tai jopa jalkapohjat vastatusten ja kohota lantio ilmaan. Polvet ovat reilusti erillään. Pidä asentoa muutama minuutti ja laske lantio alas sekä oikaise jalat suoraksi.
 8. Pysy selinmakuulla ja taivuta polvet sivuille koukistamalla hieman jalkoja ja vie samalla jalkaterät kiinni toisiinsa. Aseta ajastimeen aikaa 15 minuuttia. Anna kehon olla. Yritä olla ajattelematta ja odottamatta mitään erityistä. Hetken kuluttua huomaat, että jalat alkavat täristä, sitten ehkä tärinä siirtyy muuallekin kehossasi. Tämä on yksilöllistä. Liikkeet voivat olla mitä tahansa ja voimakkuus vaihtelee. Anna kehon liikkua vapaasti.
Tässä video aiheesta englanniksi:


Tässä alapuolella pidempi video englanniksi, jossa erityislapsen äiti jakaa ohjeet muille äideille, että he kaikki jaksaisivat paremmin omassa arjessaan. Tästä videosta olen poiminut kirjoittamani harjoitusohjeet, joten katsomalla videon saat tarkkuutta liikkeisiin.

TRE Finland sivuilla on tietoa suomeksi. Kursseilla voi varmasti oppia paljon enemmän, mutta ymmärtääkseni ei haittaa, vaikka harjoituksia tekisi itsenäisesti. Jos kokeilet, kokeilet omalla vastuullasi.

Kirjoitin ohjeet ja jaoin videot, että voisit kokeilla tätä ja ehkä saada ohjeista apua jaksamiseen. Jos tiedät aiheesta enemmän, ole hyvä ja jaa tietosi kommenttina kaikkien hyödyksi.

 tilaa ilmainen voimakirje

Joko sinulle tulee ilmainen voimakirje?10 kommenttia:

 1. Sari, nämä videot ovat kiinnostavia! Pidin kovasti siitäkin, jossa oli se brittiläinen pari ja rouva kiipesi puuhun sitä klematista sieltä pois repimään. siis se puutarhavideo;)

  Tämä jälkimmäinen video voi olla iso apu monille!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelen aivan samoin ja viimeisin video - siinä on aitoutta ja sydämellä tehty <3

   Minulla meni hetki kun kelasin mielessäni, että mitä ihmeen puutarhavideota tarkoitat, mutta sitten muistin! Lempipuutarhurini Carol Klein :) Hänellä on useampia videoita netissä katsottavissa. Taisivat olla oikein tv-ohjelmia. Huippu ihania <3

   Poista
 2. Tätä voisi kyllä kokeilla, kiitos vinkistä :) Joskus kuulin ystävältäni tästä, mutta olin unohtanut koko asian :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos videon jakamisesta. Testasin eka kertaa elämässäni videon ohjeistuksella tärinää. Ensin tärisi jalat, sitten koko yläkroppa ja lopuksi taas jalat. Yläosan tärinästä tulin hieman huonovointiseksi, koin hengittämisen rytmittämisen vaikeaksi.
  Ehdottomasti kokeilen toisenkin kerran! Just nyt on niin isoa kuormaa harteilla, että ajoittainen, pienikin, stressinpurku tulee tarpeeseen. Voi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että jätit viestin. Hienoa saada tietää, että kokeilit ja onnistuit. Olen huomannut, että nykyään on paljon kurssejakin tästä tekniikasta. Löytyy netistä. Toivon, että saat kuormaasi kevennettyä ja kaikkea hyvää alkavaa vuoteesi!

   Poista
 4. Kiitos tästä. Oloni on ollut viime aikoina tosi stressaantunut ja kokeilin tuon alimmaisen videon ohjein ja sehän toimi. Koko kroppa täristä ja vapista ihan vimmatusti ja siitä tuli tosi rento ja hyvä olo. Etsinkin heti käsiini lähimmän TRE kurssin ja ilmoittauduin mukaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, tosi hyvä juttu, että löysit tämän ja sait apua. Hienoa, että ajattelit lähteä vielä kurssillekin :)

   Poista