.

Mukava, että poikkesit tänne: Olet nyt Runotalon vanhassa blogissa, jossa on tarinaa vuosilta 2009 - 2017. Voimarunot jatkuvat Runotalon uusilla nettisivuilla ♥ klikkaa tästäRunopolkujen lakaisuterveisin Runotalon Sari

maanantai 20. huhtikuuta 2015

Helposti siisti kotiElämä on aaltoliikettä ja minulla myös siivous on sitä. Välillä voi olla pitkä siisteyden kausi ja sitten tapahtuu jotain kuten viikko sitten messuille lähtö. Valmistelin tuotteita etukäteen ja koenäyttämönä toimi olohuoneen pöytä. Eteiseen kertyi tavaroita ja vaatehuoneen hyllyiltä kokeilin monta liinaa, joita ei ollut aikaa laittaa takaisin pinoihinsa. Messuviikonloppuna en ehtinyt enkä jaksanut siivota lainkaan ja seuraava viikko kului tietokoneen ääressä. 

Siivosimme vasta sunnuntaina. Tuntuipa hyvältä saada paikat siisteiksi. Eilen lupasin, että palaan FlyLadyn systeemiin. Olen noudattanut systeemiä osittain alkuvuoden. Kun teen FlyLadyn ohjeiden mukaan on kotimme aina helposti siisti ja kaikki on paikoillaan. Ei tarvitse koskaan tehdä suursiivousta vaan koti on aina siistittävissä pienellä vartin fiksauksella.
Perusperiaatteet tässä. Näitä melkein hävettää kirjoittaa kun ovat niin perusasioita, mutta näistä homma lähtee liikkeelle. Näillä asioilla on yllättävän iso merkitys.

Tee päivittäin ja suurin osa heti aamusta, jos mahdollista.


 • laita hiukset, hoida kasvot ja pese hampaat
 • pukeudu ja laita nauhalliset kengät jalkaan
 • petaa vuode
 • siivoa kylpyhuone ja wc (pari minuuttia)
 • astianpesukone tyhjennys/täyttö
 • pese koneellinen pyykkiä
 • tarkista kalenterisi
 • mitä tänään syödään
 • juo vettä tarpeeksi (esim. täytä kannu valmiiksi)
 • roinanraivausta 15 min (alueella, joka on viikkovuorossa)
 • 15 minuuttia liikuntaa josta pidät


Illalla

 • vaatteet valmiiksi seuraavalle päivälle
 • tarkista kalenterisi
 • laita valmiiksi asiat mitä tarvitset huomiselle
 • tiedätkö missä avaimesi ovat?
 • vietä kaksi minuuttia siivoten hotspots eli kasat pois pinnoilta
 • siivoa tiskipöytä ja tiskiallas kiiltävän puhtaaksi
 • pese kasvot ja harjaa hampaat
 • mene ajoissa nukkumaanNämä ovat perusasiat. Jos hallitset nämä, olet jo pitkällä. Hyvän hiuspäivän vaikutuksen tietää jokainen. Nauhalliset kengät minulta puuttuvat. FlyLadyn mielestä sukkasillaan hiippaillessa on helppo heittäytyä lepoon sohvalle. Kivat sisäkengät jalassa olo on paljon reippaampi. Jos wc-pytyn ja altaan siivoaa päivittäin, ei siivottavaa juurikaan ole, joten se sujuu nopsaan. Säännöllisen pyykinpesun ansiosta lempipusero on valmiina ja puhtaana silloin kun sitä tarvitsee. Astianpesukoneen tyhjennys ja täyttö vie vain 3 minuuttia ja miten paljon siistimpää on keittiössä! 

Kalenteri auttaa muistamaan asiat eikä tarvitse stressata turhaan. Aterioita on hyvä suunnitella ajoissa, jolloin tulee syötyä terveellisemmin ja järkevämmin. Vettä tarvitsemme kuten kasvitkin, muuten nuupahdamme kesken päivän. Turhia tavaroita on hyvä poistaa säännöllisesti. Silloin on helpompi pitää paikat siistinä ja järjestyksessä. Liikuntaa voi mielestäni olla hieman enemmän kuin vartti, että siitä on todellista hyötyä. Jostain on hyvä aloittaa. Aluksi 5 minuuttiakin on parempi kuin ei ollenkaan. 

Keittiön siisteydellä on iso merkitys koko kodin siisteyteen. Tiskiallas on kodin sydän. Aamulla siisti keittiö antaa päivälle hyvän aloituksen. 

Flyladyn sivuilla on erikseen ohjeet viikkosiivoukseen, joka vie noin tunnin viikossa. Jokaiselle viikolle on oma alueensa, jossa tehdään roinanraivausta ja muita Flyladyn antamia päiväkohtaisia tehtäviä. Tällä viikolla siivotaan makuuhuoneessa. Yritän nyt palata takaisin tähän rytmiin. Suosittelen kokeilemaan. Ehkä sinulla on oma systeemi? Minä kadun aina kun olen hypännyt pois systeemistä, sillä koti ei olekaan niin helposti valmiina vaikkapa vieraiden tulla kuin mihin olen tottunut. Siitä valmiuden tunteesta todella nauttii!


Tässä aiempia kirjoituksia samasta aiheesta


6 kommenttia:

 1. Inspiroiva kirjoitus, ja samoin nuo aiemmat. Mulla on jatkuva roinan raivaus käynnissä. Ensi viikonloppuna vien tarpeetonta tavaraa Kaapelitehtaan Kierrätystehdas-tapahtumaan, ilmaistorille. Siis Hesassa tämä juttu. Sanoisin, että siivon ylläpitämisessä tärkeintä on muodostaa rutiini. Pitää ottaakin taas itseä niskasta kiinni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit inspiraatiota. Ajatella, että siivous voi inspiroida :) Roinan raivausta saisi tehdä aina, jos hankkii jotain uutta voisi toisesta päästä laittaa jotain pois. Liika tavara aiheuttaa sekamelskan.

   Ihana siivouksen rutiini on just parasta. Silloin ei tarvitse tehdä paljon kerralla ja se on kivaa. Onneksi aina voi aloittaa alusta, jos välillä tipahtaa pois rutiinista. Hyvää kierrätystapahtumaa sinulle viikonloppuun :)

   Poista
 2. Sari, tämä on hyvä! Minä tarvitsisin koko ajan jotain listoja, muitakin kuin kauppalistoja. Ruokasuunnitelmat meidän on onneksi pakko tehdä pitkällä suunnitelmalla, koska asumme täällä saarella ja pääsarellakaan ei ole kunnon kauppaa, mutta tuo kaikki muu. Elän nyt utopiassa, että kun saan siivottua talvivaatteet taas pesun kautta pois, vaatemäärä kuin vähenee ja järejstys helpottuu. Sitten voikin nähdä unta siitä, että ikkunat pesytyvtä itsestään, sillä kuinkas sattuikaan, me molemmat, sekä R. että minä inhoamme juuri ikkunoiden pesua...Nyt päivät menevät haravoidessa 3000 neliön tonttia. Halusin nyt tosi siistiä, jola lehdon haravoin, että puiden kaadon jäljet sain pois ja uudet istukset tulevat upeammin esille. Edellispäivänä vetelin 6 tuntia vesi- ja raesateessa, sitten välipäivä ja tänään taas;) Emme jaksaneet tehdä edes pe siivousta ja kaikki jäi huomiselle, mutta ei se niin vaarallista ole. Ihana pioniunikon kuva<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu meillä ruokakaupan kanssa, matka on pitkä, joten kerralla ostetaan yleensä viikon ruokatarpeet. Vaateasia on minulla retkahtanut ihan hunningolle, vaikka en ole ostanut uusia tai ehkä juuri siksi - jotain täytyisi tehdä ja pian :) Oikeastaan olen hukannut oman imagoni ja useimmat vaatteet tuntuvat kummallisilta ;)

   Ikkunat peseytyvät itsestään - sitä ei kai ole vielä keksitty... Tulin haravoimasta juuri ja se vie minusta aina täysin mehut, tässä makaan ja vain sormet liikkuu enää :) Ilmainen kuntosali tuo puutarha. On niin ihanaa katsella mitä kaikkea maasta taas nousee <3 On teillä siellä paljon haravoitavaa, mutta varmasti myös paljon ihasteltavaa haravoidessa <3

   Poista
  2. Sari, näen sinut sen suunnittelijan, jlonka nimeä en muista muuta kuin Gurdun jotain...vaatteissa tai sitten jotain hipahtavaa, jollaista itsekin kaipaisin.

   Mutta haravointivärsymys, se on hyvää väsymystä;) Ensin ihastelimme kukkia ja seuraavana päivänä lumisadetta: Tällaista vuoristorataa. Kiva kun ei tarvitse lähteä lenkille, sitä on isojen koirien kanssa tullut tehytä paljon. Nyt nekin tunnit voi käyttää intohimohommassa puutarhan hyväksi. Ei sillä, puutarhakoira olisi kyllä tervetullut...

   <3

   Poista
  3. Hyvin oivallat mitä kaipaisin vaatekaappiini, hipahtavaa boho-meininkiä kenties. Gudrun Sjöden taitaa olla se mitä tarkoitat, se on siihen suuntaan, mutta ei ihan. Sekin on jo paljon kun tietää suunnan :) Pellava on myös ok. Pia's Designilla taisi olla jotain kivoja <3

   Puutarhakoira on ihanuus tottakai. Pimulla on menossa joku vahdintakausi ja aina löytyy haukuttavaa vaikka mitään ei näy ei kuulu. Luulen, että ikä tekee temppuja - on ollut suht hiljainen koira tähän asti.

   Ihanaa aikaa kun on valoisaa ja puutarhaa :)

   Poista